Детско парти, рожден ден, специален повод или просто за събиране без повод, къпкейкчетата са идеалният избор, за подслаждане на атмосферата. Причината, поради която те са толкова предпочитани е, безкрайният избор от глазури и цветове за декорирането им, а също и сравнително лесното им приготвяне. Опитайте и няма да съжалявате 🙂
Преди да започнете с рецептата, оставете всички продукти за 20 - 30 минути на стайна температура, за да се темперират. По този начин ще ви е по-лесно да работите с тях 🙂
Пригответе си три купи, две по-големи и една малка.В едната голяма купа се слагат мекото маслото и захарта. Разбъркват се с миксер на бавни обороти за 1-2 минути. След това се добавят и яйцата.
Във втората голяма купа се смесват брашното, бакпулвера, солта и кората от лимон.
В малката купа се смесват прясното мляко и ванилията.
Съберете течните при сухите съставки и бъркайте с миксер, до пълното им хомогенизиране.
В тавичка за къпкейкчета, сложете хартият и напълнете със сместа 2/3 от обема й. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, за 10 - 12 минути. Времето за печене зависи от силата на фурната, затова след десетата минута може да пробвате с клечка за зъби дали не са готови вашите кексчета 🙂 .
След това ги извадете от фурната и тавичката и ги оставете да се охладят добре. През това време може да си направите крема.
Смесете крема сиренето и маслото. Подсещам ви, че маслото трябва да е меко 🙂 . Разбъркайте с миксер, на бързи обороти за около минута, две. След това пресявайки, добавете и пудрата захар, като през това време продължавате да работите с миксера. Като съвет тук мога да ви дам да добавяте пудрата захар на порции и след всяко добавяне да обърквате сместа първо със спрян миксер, за да не ви се напълни носа с пудра захар ( true story 🙂 ) Накрая прибавете ванилията и отново разбъркайте.
Готовия крем, напълнете в сладкарски пош и декорирайте по ваш избор.
Bon appetit 🙂
Съставки
Directions
Преди да започнете с рецептата, оставете всички продукти за 20 - 30 минути на стайна температура, за да се темперират. По този начин ще ви е по-лесно да работите с тях 🙂
Пригответе си три купи, две по-големи и една малка.В едната голяма купа се слагат мекото маслото и захарта. Разбъркват се с миксер на бавни обороти за 1-2 минути. След това се добавят и яйцата.
Във втората голяма купа се смесват брашното, бакпулвера, солта и кората от лимон.
В малката купа се смесват прясното мляко и ванилията.
Съберете течните при сухите съставки и бъркайте с миксер, до пълното им хомогенизиране.
В тавичка за къпкейкчета, сложете хартият и напълнете със сместа 2/3 от обема й. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, за 10 - 12 минути. Времето за печене зависи от силата на фурната, затова след десетата минута може да пробвате с клечка за зъби дали не са готови вашите кексчета 🙂 .
След това ги извадете от фурната и тавичката и ги оставете да се охладят добре. През това време може да си направите крема.
Смесете крема сиренето и маслото. Подсещам ви, че маслото трябва да е меко 🙂 . Разбъркайте с миксер, на бързи обороти за около минута, две. След това пресявайки, добавете и пудрата захар, като през това време продължавате да работите с миксера. Като съвет тук мога да ви дам да добавяте пудрата захар на порции и след всяко добавяне да обърквате сместа първо със спрян миксер, за да не ви се напълни носа с пудра захар ( true story 🙂 ) Накрая прибавете ванилията и отново разбъркайте.
Готовия крем, напълнете в сладкарски пош и декорирайте по ваш избор.
Bon appetit 🙂
Няколко пъти съм правила къпкейкчета за различни поводи. Най-любимия от тях ми е питата на моя малък племенник Кристиян. Ако и на вас скоро ви предстои да организирате подобно събитие и имате желание всичко да приготвите сами, скоро ще кача пост за сладуриите, които бях приготвила и цялостната украса и организация 🙂 …coming soon