В голяма купа смесете брашното, захарта и студеното масло. Размесете докато се получат трохи. Прибавете жълтъка и размесете отново. Полученото тесто се завива в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 30 минути , за да стегне.
Извадете охладеното тесто от хладилника. Има вероятност то да се окаже прекалено стегнало и когато започнете да го разточвате, да се начупи. На мен лично ми се е случвало, затова предварително си го затоплям малко с ръце. Поръсете си добре плота, където ще разточвате, защото тестото залепва много и може да не можете да го отлепите от него.
Разточеното тесто сложете във форма за тарт (20 см) с подвижно дъно. Оставете го отново в хладилника за 15 минути .
След това набодете тестото с вилица, като по този начин ще изкарате въздуха и няма да се наддигне тестото докато се пече. Тъй като това не е достатъчно, за да задържим тази форма на тестото, сложете хартия за печене върху него и покрийте с морска сол, или с фасул. Разстелете равномерно "тежестта" и печете в предварително загрята на 190 градуса фурна за 15 минути . Този начин на печене се нарича "сляпо печене"
След това хартията се маха е се допича за още 5 минути .
Маскарпонето се разбива заедно със захарта и ваниловата захар. Сметаната се разбива на сняг и на порции се прибавя към маскарпонето. Ягодите се пасират и се добавят към сместа.
Има вероятност ягодите да пуснат вода и крема да стане малко по-течен, затова в малка касерола разтворете 1-2 с.л нишесте с малко вода и добавете към крема. Тази стъпка не е задължителна. Вие сами трябва да прецените според гъстотата на крема, който получите.
След като се изпече основата, залейте с ягодовото маскарпоне и украсете с шоколадови парченца. Самият тарт не е много сладък, затова след прибавянето на малко шоколад, вкусът става доста по-пълен.
Съставки
Directions
В голяма купа смесете брашното, захарта и студеното масло. Размесете докато се получат трохи. Прибавете жълтъка и размесете отново. Полученото тесто се завива в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 30 минути , за да стегне.
Извадете охладеното тесто от хладилника. Има вероятност то да се окаже прекалено стегнало и когато започнете да го разточвате, да се начупи. На мен лично ми се е случвало, затова предварително си го затоплям малко с ръце. Поръсете си добре плота, където ще разточвате, защото тестото залепва много и може да не можете да го отлепите от него.
Разточеното тесто сложете във форма за тарт (20 см) с подвижно дъно. Оставете го отново в хладилника за 15 минути .
След това набодете тестото с вилица, като по този начин ще изкарате въздуха и няма да се наддигне тестото докато се пече. Тъй като това не е достатъчно, за да задържим тази форма на тестото, сложете хартия за печене върху него и покрийте с морска сол, или с фасул. Разстелете равномерно "тежестта" и печете в предварително загрята на 190 градуса фурна за 15 минути . Този начин на печене се нарича "сляпо печене"
След това хартията се маха е се допича за още 5 минути .
Маскарпонето се разбива заедно със захарта и ваниловата захар. Сметаната се разбива на сняг и на порции се прибавя към маскарпонето. Ягодите се пасират и се добавят към сместа.
Има вероятност ягодите да пуснат вода и крема да стане малко по-течен, затова в малка касерола разтворете 1-2 с.л нишесте с малко вода и добавете към крема. Тази стъпка не е задължителна. Вие сами трябва да прецените според гъстотата на крема, който получите.
След като се изпече основата, залейте с ягодовото маскарпоне и украсете с шоколадови парченца. Самият тарт не е много сладък, затова след прибавянето на малко шоколад, вкусът става доста по-пълен.
Оставете за няколко часа десерта да се охлади, преди да му се насладите 🙂