Февруари никога не ми е бил любим. Може би заради това, че ми е писнало да е студено и мрачно и нямам търпение вече да идва пролетта, или пък защото не ми е допадало да има месец на любовта, в който е почти задължително да си щастлив и влюбен.
Винаги съм се чудела какъв е смисълът да показваш любовта си един единствен месец. Има ли някаква стойност розата, подарена един път в годината, или романтичната вечеря, която е отново единствена?
Това са въпроси, който съм си задавала, не веднъж и отговорите винаги са били различни…. Но мина време и нещата се промениха коренно за мен. Запознах се с много нови хора, срещнах много приятели и преоткрих истинската любов. “Истинската любов” е това, което изпитвам към всички мои приятели, родители, роднини, човекът до мен и дори към самия живот! А най-хубавото от всичко е, че когато отвориш сърцето си и погледнеш към света през него, ще откриеш колко много хора всъщтност те обичат, само защото те има. И не само през февруари, а всеки един ден!
Призовавам всички да се опитаме да бъдем малко по-добри, да обичаме малко повече хората около нас и да бъдем малко по-толерантни, защото това е любовта. И не бързайте да съдите хората, заради дребните им грешки, а се опитайте да ги разберете, опитайте се да погледнете света през техните очи. И винаги си напомняйте, че “глупакът”, който ви е прередил на опашката, всъщност е човек, който е всичко за някой друг. Това е нечий баща, брат, син и той заслужава да му простим, поне този път 🙂
Шоколадът е символ на любовта, затова в месеца на любовта, нямаше как да не публикувам нещо с мноооого шоколад!
Разделете жълтъците и белтъците в две отделни, големи купи. В тази с жълтъците прибавете пудрата захар и разбийте с миксера на максимална скорост. Сместа накрая трябва да е бледо жълта и пухкава.
Белтъците също трябва да се разбият с миксер, отново на максимална скорост. Белтъците трябва да се разбият до получаване на сняг, който да стои.
Начупете шоколада на малки парченца. Разтопете го на водна баня, при непрекъснато разбъркване. След като сте готови го оставете да поизстине малко.
Върнете разстопения шоколад на водната баня и към него започнете да прибавяте жълтъците. Добавяйте ги бавно при непрекъснато разбъркване. Тази стъпка е много важна, за да не се пресече сместа. След това я оставете малко да се охлади.
През това време в удобен съд може да си сложите сметаната и с помощта на пасатор или миксер, както ви е по-удобно, разбийте сметаната за около 1 - 2 минути. Трябва да стане пухкава и да стои.
Към поизстиналата смес шоколад/жълтъци започнете на порции да прибавяте белтъци после сметана, после пак белтъци и т.н. , през това време не забравяйте да разбърквате с гумена шпатула.
Разпределете муса в 6 съда. Аз съм използвала формички за суфле, но може да използвате и обикновени ниски чаши или нещо по ваш избор 🙂 Оставете муса за 12 часа в хладилника, за да може добре да стегне.
За декорацията е необходимо да разстопите белия шоколад също на водна баня. След това си пригответе някакво фолио или хартия върху което, с помощта на обратната страна на лъжица, да намацате нещо като листа. И аз не знам как точно да ги нарека, на снимката се вижда ясно какво трябва да се получи 😀 Съветът ми тук е да не пестите шоколада, колкото по-дебели са листенцата, толкова по-добре. В противен случай рискувате украсата да ви се счупи или разстопи още докато я слагате.
Приберете фолиото с листенцата в хладилника, също за 12 часа, за да могат да стегнат.
След изтичане на времето за охлаждане, отлепете листенцето бял шоколад и го сложете отгоре на муса, добавете и по една ягодка, която да отнеме малко от сладостта и voilà, шоколадовият мус, с който може да спечелите нечие сърце е готов 🙂
Съставки
Directions
Разделете жълтъците и белтъците в две отделни, големи купи. В тази с жълтъците прибавете пудрата захар и разбийте с миксера на максимална скорост. Сместа накрая трябва да е бледо жълта и пухкава.
Белтъците също трябва да се разбият с миксер, отново на максимална скорост. Белтъците трябва да се разбият до получаване на сняг, който да стои.
Начупете шоколада на малки парченца. Разтопете го на водна баня, при непрекъснато разбъркване. След като сте готови го оставете да поизстине малко.
Върнете разстопения шоколад на водната баня и към него започнете да прибавяте жълтъците. Добавяйте ги бавно при непрекъснато разбъркване. Тази стъпка е много важна, за да не се пресече сместа. След това я оставете малко да се охлади.
През това време в удобен съд може да си сложите сметаната и с помощта на пасатор или миксер, както ви е по-удобно, разбийте сметаната за около 1 - 2 минути. Трябва да стане пухкава и да стои.
Към поизстиналата смес шоколад/жълтъци започнете на порции да прибавяте белтъци после сметана, после пак белтъци и т.н. , през това време не забравяйте да разбърквате с гумена шпатула.
Разпределете муса в 6 съда. Аз съм използвала формички за суфле, но може да използвате и обикновени ниски чаши или нещо по ваш избор 🙂 Оставете муса за 12 часа в хладилника, за да може добре да стегне.
За декорацията е необходимо да разстопите белия шоколад също на водна баня. След това си пригответе някакво фолио или хартия върху което, с помощта на обратната страна на лъжица, да намацате нещо като листа. И аз не знам как точно да ги нарека, на снимката се вижда ясно какво трябва да се получи 😀 Съветът ми тук е да не пестите шоколада, колкото по-дебели са листенцата, толкова по-добре. В противен случай рискувате украсата да ви се счупи или разстопи още докато я слагате.
Приберете фолиото с листенцата в хладилника, също за 12 часа, за да могат да стегнат.
След изтичане на времето за охлаждане, отлепете листенцето бял шоколад и го сложете отгоре на муса, добавете и по една ягодка, която да отнеме малко от сладостта и voilà, шоколадовият мус, с който може да спечелите нечие сърце е готов 🙂
HINT: Тъй като в момента не е сезонът на ягодите, повечето от вас, както и самата аз, избрах да използвам замразени ягоди. Съветвам ви да не слагате замръзналата ягодка директно върху муса, поради две причини. Първо защото рискувате да замразите нечий мозък, като изяде замръзналата ягода. Така стана в моя случай и Николай си изпати. И второ защото когато започне да се разтапя ягодата ще пусне вода и външният вид на десерта няма да е така добър. Затова най-добре, в малка чинийка, оставете ягодите за около 30 минути да се размразят и непосредствено преди сервиране ги поставете върху муса 🙂