Лимонов тарт

Горе долу преди 3 години започнахме да живеем заедно с Николай. Едно от нещата, които си спомням най-ярко от тогава е, че в 90% от случаите готвеше той. Дали защото беше мераклия или защото не искаше да рискува да остави тази задача на мен и да остане гладен…, едва ли някога ще разбера.

Всъщност, той се справяше много добре, но имаше  нещо което му се опря – лимоновият тарт. Доста дълго време мрънкаше за този прословут тарт, но аз и да исках нямаше как да съм му от голяма полза, защото тогава с десертите си бяхме на Вие 🙂 .  Както и да е, мина седмица, две и приключи сагата с лимоновия тарт. До преди няколко дена, когато Николай влезна в хола и ме попита с най-чаровната си усмивка, “Крисче, ти нали вече можеш всичко, (той е най-големият ми фен), искаш ли да ми направиш лимонов тарт?”.  Е ясно е, че след така зададен въпрос, нямаше как да му откажа и ето лимоновият тарт е вече факт.

 

Порции8 Порции

За тестото:
 220 г. брашно
 150 г. масло
 80 г. пудра захар
 1 жълтък
За плънката:
 4 яйца
 2 жълтъка
 300 г. пудра захар
 180 мл. животинска сметана
 250 мл. пресен лимонов сок
 кора от 3 лимона
За меренга: (пожелание)
 3 белтъка
 160 г. захар
 1 ч.л. царевично нишесте
 1 ч.л. бял, винен оцет

1

В голяма купа смесете брашното, захарта и студеното масло. Размесете докато се получат трохи. Прибавете жълтъка и размесете отново. Полученото тесто се завива в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 30 минути да стегне.

2

Извадете охладеното тесто от хладилника. Има вероятност то да се окаже прекалено стегнало и когато започнете да го разточвате, да се начупи. На мен лично ми се е случвало, затова предварително си го затоплям малко с ръце. Поръсете си добре плота, където ще разточвате, защото тестото залепва много и може да не можете да го отлепите от него.
Разточеното тесто сложете във форма за тарт (20 см) с подвижно дъно. Оставете го отново в хладилника за 15 минути .

3

След това набодете тестото с вилица, като по този начин ще изкарате въздуха и няма да се наддигне тестото докато се пече. Тъй като това не е достатъчно, за да задържим тази форма на тестото, сложете хартия за печене върху него и покрийте с морска сол, или с фасул. Разстелете равномерно "тежестта" и печете в предварително загрята на 190 градуса фурна за 15 минути . Този начин на печене се нарича "сляпо печене"
След това хартията се маха е се допича за още 5 минути .

4

През това време можете да си приготвите плънката. Разбъркайте яйцата и жълтъците. Довавете захарта, сметаната, сокът от лимон и накрая кората от лимон.

5

След като се изпече тестото, изсипваме върху него плънката и отново печем, този път на 150 градуса, без вентилатор, за 35 минути .

6

Тарта украсих с меренг, като това изобщо не е задължително, вкусът отново е чудесен и без него. Но за тези, които искат да опитат десерта в пълния му блясък, можете да видите рецептата за меренг тук.

7

Първият път когато правих лимоновия тарт, нямах търпение и бързах да го украся с меренга веднага. Получи се много красиво и щастлива и доволна излезнах от нас. Няколко часа след това се прибрах нещата вече не бяха толкова красиви. Меренга се беше събрал в средата и беше ужасно. Та съветвам ви да имате търпение и да украсявате след като тарта е добре охладен. Най-добре го оставете около 3-4 часа.

8

9

Колко меренг ще сложите си зависи изцяло от вашите предпочитания, може и повече от мен, може и само по-една розичка на парче, което е доста добър вариан.
Непосредствено преди сервиране меренга обгорих с горелка, така той стана леко хрупкав и вкусът му по-добър. Видът му също стана по-ефектен и така можете да впечатлите своите гости 🙂

Съставки

За тестото:
 220 г. брашно
 150 г. масло
 80 г. пудра захар
 1 жълтък
За плънката:
 4 яйца
 2 жълтъка
 300 г. пудра захар
 180 мл. животинска сметана
 250 мл. пресен лимонов сок
 кора от 3 лимона
За меренга: (пожелание)
 3 белтъка
 160 г. захар
 1 ч.л. царевично нишесте
 1 ч.л. бял, винен оцет

Directions

1

В голяма купа смесете брашното, захарта и студеното масло. Размесете докато се получат трохи. Прибавете жълтъка и размесете отново. Полученото тесто се завива в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 30 минути да стегне.

2

Извадете охладеното тесто от хладилника. Има вероятност то да се окаже прекалено стегнало и когато започнете да го разточвате, да се начупи. На мен лично ми се е случвало, затова предварително си го затоплям малко с ръце. Поръсете си добре плота, където ще разточвате, защото тестото залепва много и може да не можете да го отлепите от него.
Разточеното тесто сложете във форма за тарт (20 см) с подвижно дъно. Оставете го отново в хладилника за 15 минути .

3

След това набодете тестото с вилица, като по този начин ще изкарате въздуха и няма да се наддигне тестото докато се пече. Тъй като това не е достатъчно, за да задържим тази форма на тестото, сложете хартия за печене върху него и покрийте с морска сол, или с фасул. Разстелете равномерно "тежестта" и печете в предварително загрята на 190 градуса фурна за 15 минути . Този начин на печене се нарича "сляпо печене"
След това хартията се маха е се допича за още 5 минути .

4

През това време можете да си приготвите плънката. Разбъркайте яйцата и жълтъците. Довавете захарта, сметаната, сокът от лимон и накрая кората от лимон.

5

След като се изпече тестото, изсипваме върху него плънката и отново печем, този път на 150 градуса, без вентилатор, за 35 минути .

6

Тарта украсих с меренг, като това изобщо не е задължително, вкусът отново е чудесен и без него. Но за тези, които искат да опитат десерта в пълния му блясък, можете да видите рецептата за меренг тук.

7

Първият път когато правих лимоновия тарт, нямах търпение и бързах да го украся с меренга веднага. Получи се много красиво и щастлива и доволна излезнах от нас. Няколко часа след това се прибрах нещата вече не бяха толкова красиви. Меренга се беше събрал в средата и беше ужасно. Та съветвам ви да имате търпение и да украсявате след като тарта е добре охладен. Най-добре го оставете около 3-4 часа.

8

9

Колко меренг ще сложите си зависи изцяло от вашите предпочитания, може и повече от мен, може и само по-една розичка на парче, което е доста добър вариан.
Непосредствено преди сервиране меренга обгорих с горелка, така той стана леко хрупкав и вкусът му по-добър. Видът му също стана по-ефектен и така можете да впечатлите своите гости 🙂

Лимонов тарт