Смесете яйцата, ваниловата и бялата захар. Разбъркайте с миксер на високи обороти до хомогенизиране на съставките.
В голяма купа сложете брашното. Оформете кладенче в средата и в него сложете маята, 2 с.л. разтопено масло, яйцата, есенцията ром, лимоновата кора и топлото мляко. Млякото трябва да е хладко, не много топло и не прекалено студено. Оптималната температура за активиране на маята е около 32 градуса, затова е важно млякото да бъде хладко. Това важи за всички случаи, в които месите тесто, било то с вода или с мляко 🙂 .
След като сте сложили всичко в купата, замесете меко тесто, покрийте с кърпа и го оставете да втаса за около 60 минути.
Докато тестото втасва оставете маслото на стайна температура, за да поомекне.
След като тестото е удвоило обема си, започнете да го премесвате, като малко по малко добавяте омекналото масло. Първоначално тестото ще ви се струва прекалено мазно и лепкащо, но продължавайте да месите и ще се оправи, ако все пак прецените, може да добавите малко брашно. Добавяйте по много малко, защото тестото все пак трябва да е мазно, така козунакът ще стане по-пухкав и на конци 🙂 .
След като е готово откъснето по три малки топки, от които се оформят фитилчета, сплитат на плитка и се завиват на охлювчета.
В тава за мъфини, сложете хартиени формички и сложете в тях сплетените охлювчета. За тези, които предпочитат по-стандартна форма, могат да направят голяма плитка от тестото и да използват по-голяма форма за козунака си.
Покрийте формите с кърпа и оставете тестото да втаса повторно за около 30 минути.
Накрая разбийте едно яйце с малко прясно мляко и намажете козунаците с тях. Отгоре поръсете със захар и печете във фурна с вентилатор на 170 градуса за 30 минути.
Времето за печене е ориентировъчно, така че следете си козунаците и ги проверявайте дали са готови с клечка за зъби.
Накрая се получават едни много вкусни и ароматни козуначета, с който ще зарадвате всички у дома 🙂
Съставки
Directions
Смесете яйцата, ваниловата и бялата захар. Разбъркайте с миксер на високи обороти до хомогенизиране на съставките.
В голяма купа сложете брашното. Оформете кладенче в средата и в него сложете маята, 2 с.л. разтопено масло, яйцата, есенцията ром, лимоновата кора и топлото мляко. Млякото трябва да е хладко, не много топло и не прекалено студено. Оптималната температура за активиране на маята е около 32 градуса, затова е важно млякото да бъде хладко. Това важи за всички случаи, в които месите тесто, било то с вода или с мляко 🙂 .
След като сте сложили всичко в купата, замесете меко тесто, покрийте с кърпа и го оставете да втаса за около 60 минути.
Докато тестото втасва оставете маслото на стайна температура, за да поомекне.
След като тестото е удвоило обема си, започнете да го премесвате, като малко по малко добавяте омекналото масло. Първоначално тестото ще ви се струва прекалено мазно и лепкащо, но продължавайте да месите и ще се оправи, ако все пак прецените, може да добавите малко брашно. Добавяйте по много малко, защото тестото все пак трябва да е мазно, така козунакът ще стане по-пухкав и на конци 🙂 .
След като е готово откъснето по три малки топки, от които се оформят фитилчета, сплитат на плитка и се завиват на охлювчета.
В тава за мъфини, сложете хартиени формички и сложете в тях сплетените охлювчета. За тези, които предпочитат по-стандартна форма, могат да направят голяма плитка от тестото и да използват по-голяма форма за козунака си.
Покрийте формите с кърпа и оставете тестото да втаса повторно за около 30 минути.
Накрая разбийте едно яйце с малко прясно мляко и намажете козунаците с тях. Отгоре поръсете със захар и печете във фурна с вентилатор на 170 градуса за 30 минути.
Времето за печене е ориентировъчно, така че следете си козунаците и ги проверявайте дали са готови с клечка за зъби.
Накрая се получават едни много вкусни и ароматни козуначета, с който ще зарадвате всички у дома 🙂
Весело посрещане на Великден, бъдете здрави и благословени 🙂
#останетесивкъщи