Хумус със сладък картоф и салата

Порции2 Порции

за картофите:
 1 сладък картоф
 риган
 сол
 зехтин
за хумуса:
 200 г. сварен нахут (от консерва)
 2 с.л. сусамов тахан
 3 с.л. лимонов сок
 чесън на прах (на вкус)
 сол (на вкус)
 ½ ч.л. кимион
 1 с.л. зехтин
 вода
за салатата:
 1 авокадо
 1 краставица
 6 чери домата (или 1 обикновен домат)
 2 яйца
 сусам

1

Включете фурната на 200 градуса. Докато загрява фурната нарежете сладкия картоф на кубчета и ги слагате в купа. След това овкусете със сол, риган и зехтин и разбърквате добре.
Сложете хартия за печене, в средно голяма тавичка и наредете картофте отгоре. Печете около 30 - 40 минути, в зависимост от силата на фурната.

2

В блендер (ако не разполагате с блендер, чудесна работа ще ви свърши и обикновен пасатор), сложете нахута,сусамовия тахан, сока от лимон,чесъна, солта, кимиона и малко количество вода и пасирайте до получаване на еднородна смес. Най-вероятно сместа ще се получи много гъста, но чак тогава добавяйте още вода, за да не стане хумуса ви много воднист.

Хумуса ви препоръчвам да го ядете с питка лаваш. Лично аз предпочитам този.

3

Сварените яйца, нарязаните зеленчици и авокадото овкусете със сол и сусам и заедно с картофте и нахута подредете в чиния.

Съставки

за картофите:
 1 сладък картоф
 риган
 сол
 зехтин
за хумуса:
 200 г. сварен нахут (от консерва)
 2 с.л. сусамов тахан
 3 с.л. лимонов сок
 чесън на прах (на вкус)
 сол (на вкус)
 ½ ч.л. кимион
 1 с.л. зехтин
 вода
за салатата:
 1 авокадо
 1 краставица
 6 чери домата (или 1 обикновен домат)
 2 яйца
 сусам

Directions

1

Включете фурната на 200 градуса. Докато загрява фурната нарежете сладкия картоф на кубчета и ги слагате в купа. След това овкусете със сол, риган и зехтин и разбърквате добре.
Сложете хартия за печене, в средно голяма тавичка и наредете картофте отгоре. Печете около 30 - 40 минути, в зависимост от силата на фурната.

2

В блендер (ако не разполагате с блендер, чудесна работа ще ви свърши и обикновен пасатор), сложете нахута,сусамовия тахан, сока от лимон,чесъна, солта, кимиона и малко количество вода и пасирайте до получаване на еднородна смес. Най-вероятно сместа ще се получи много гъста, но чак тогава добавяйте още вода, за да не стане хумуса ви много воднист.

Хумуса ви препоръчвам да го ядете с питка лаваш. Лично аз предпочитам този.

3

Сварените яйца, нарязаните зеленчици и авокадото овкусете със сол и сусам и заедно с картофте и нахута подредете в чиния.

Хумус със сладък картоф и салата

Тази рецепта е един чудесен вариант за лек обяд, който ви осигурява достатъчно енергия и добро настроение за останалата част от деня.