Почти една година чакам, за да публикувам тази рецепта! И ето, че и нейното време дойде.
Джинджифиловите сладки са ми много любими по няколко причини. На първо място, те носят аромата на Коледа – най-любимото ми време от годината. На второ място, те са изключително вкусни и мога да ги изям всичките наведнъж. На трето място, приготвянето на тези сладки се превърна в нещо като традиция за мен и моята свекърва Дани. Вече четвърта година подред, няколко дни преди коледа, ние заедно приготвяме и украсяваме сладките.
Никога няма да забравя първата година, в която Дани ми предложи да приготвим заедно джинджифиловите сладки. С Николай бяхаме гаджета сравнително от скоро и с родителите му не се познавахме добре. Нямах никакъв опит в приготвянето на каквото и да е било и разбира се бях изключително притеснена как ще се предствя пред тях. Спомням си, че толкова много се стараех докато рисувах сладките, че навън стана тъмно и дори баща му се прибра от работа, а бяхме започнали от обяд. Тооолкова бавна и старателна бях, хаха.
Сега, няколко години по-късно, се справяме за доста по-малко време. Тази година, особено, ще трябва да бъдем доста по-експедитивни, защото на малкия Алекс едва ли ще му хареса да не е център на вниманието за дълго 🙂 .
На четвърто, но не на последно място, причината да имам специално отношение към тези сладки е, че именно заради тях се породи интереса ми към приготвянето на различни вкусотии. И ако храната можеше да вдъхновява, то тези джинджифилови сладки са изпълнили своята задача напълно!
Представям ви рецепта, с пожелание за весели и вдъхновяващи празници!
Започнете с разбиването на захарта и маслото с миксер, като накрая захарта трябва да се е разбила напълно и да се получи пухкава смес. След това към нея добавете содата, джинджифила, канелата, ванилията, меда и отново разбъркайте. Накрая добавете брашното и омесете гладко тесто. Оформете го на фитил/руло, завийте го във фолио и оставете във фризера за приблизително 10 - 15 минути, за да стегне.
Извадете тестото от фризера и го разточете. Преди това си набрашнете добре плота върху, който ще разточвате, за да не ви залепва тестото. След това изрежете от него различни формички.
Формичките се подреждат в тава покрита с хартия за печене и се пекат във фурна загрята на 180 градуса за 12 минути. Гледайте постоянно сладките, за да не изгорят.
Оставете сладките да поизстинат малко, а през това време започнете приготвянето на глазурата.
С миксер разбийте белтъците на сняг. Намалете степента на миксера и постепенно прибавяйте лимоновия сок, ванилията и пудрата захар. Накрая оцветете глазурата в желания цвят със сладкарска боя.
В случая ние правим 3 дози сладки, затова разделяме глазурата и я оцветяваме в 3 или 4 различни цвята.
На пазара се предлагат най-различни захарни декорации - звездички, перли, пеперудки. След като нарисувате сладките с глазурата, можете за по-празнично да доукрасите и с тях. В декорирането няма нищо задължително, просто оставете въображението си да се развихри и се забавлявайте докато приготвяте тези красиви сладки за вас и вашето семейство!
Съставки
Directions
Започнете с разбиването на захарта и маслото с миксер, като накрая захарта трябва да се е разбила напълно и да се получи пухкава смес. След това към нея добавете содата, джинджифила, канелата, ванилията, меда и отново разбъркайте. Накрая добавете брашното и омесете гладко тесто. Оформете го на фитил/руло, завийте го във фолио и оставете във фризера за приблизително 10 - 15 минути, за да стегне.
Извадете тестото от фризера и го разточете. Преди това си набрашнете добре плота върху, който ще разточвате, за да не ви залепва тестото. След това изрежете от него различни формички.
Формичките се подреждат в тава покрита с хартия за печене и се пекат във фурна загрята на 180 градуса за 12 минути. Гледайте постоянно сладките, за да не изгорят.
Оставете сладките да поизстинат малко, а през това време започнете приготвянето на глазурата.
С миксер разбийте белтъците на сняг. Намалете степента на миксера и постепенно прибавяйте лимоновия сок, ванилията и пудрата захар. Накрая оцветете глазурата в желания цвят със сладкарска боя.
В случая ние правим 3 дози сладки, затова разделяме глазурата и я оцветяваме в 3 или 4 различни цвята.
На пазара се предлагат най-различни захарни декорации - звездички, перли, пеперудки. След като нарисувате сладките с глазурата, можете за по-празнично да доукрасите и с тях. В декорирането няма нищо задължително, просто оставете въображението си да се развихри и се забавлявайте докато приготвяте тези красиви сладки за вас и вашето семейство!