Лек и разхлаждащ десерт, напълно подходящ за покачващите се летни температури 🙂
В блендер смелете бадемите на не много ситно и ги сложете в дълбока купа. Към тях прибавете брашното, захарта и разтопеното масло.
Разбъркайте сместа първо с лъжица, за да не се изгорите. След това претрийте с пръсти, за да се получат трохи.
Изсипете трохите в подходяща, покрита с хартия за печене, тава. Запечете ги, в предварително загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, за около 5 минути .
Наблюдавайте фурната през цялото време, защото трохите изгарят много бързо.
Следващата стъпка е приготвянето на белтъчения крем. Рецептата за него може да видите тук.
HINT: Когато приготвяте крема , съобразете количеството на съставките и времето за разбъркване. Гледайте количествата от рецептата за десерта с праскови, а не тези от рецептата за белтъчения крем!
Накрая идва най-хубавата част - сглобяването на десерта.
В подходящ съд, сложете една топка ванилов сладолед, отгоре сложете 1/2 праскова, нарязана на ситно, поръсете с изстиналите трохи и накрая сложете малко от меренга.
За по-впечатляващ вид, с готварска горелка изгорене на места крема 🙂 .
Съставки
Directions
В блендер смелете бадемите на не много ситно и ги сложете в дълбока купа. Към тях прибавете брашното, захарта и разтопеното масло.
Разбъркайте сместа първо с лъжица, за да не се изгорите. След това претрийте с пръсти, за да се получат трохи.
Изсипете трохите в подходяща, покрита с хартия за печене, тава. Запечете ги, в предварително загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, за около 5 минути .
Наблюдавайте фурната през цялото време, защото трохите изгарят много бързо.
Следващата стъпка е приготвянето на белтъчения крем. Рецептата за него може да видите тук.
HINT: Когато приготвяте крема , съобразете количеството на съставките и времето за разбъркване. Гледайте количествата от рецептата за десерта с праскови, а не тези от рецептата за белтъчения крем!
Накрая идва най-хубавата част - сглобяването на десерта.
В подходящ съд, сложете една топка ванилов сладолед, отгоре сложете 1/2 праскова, нарязана на ситно, поръсете с изстиналите трохи и накрая сложете малко от меренга.
За по-впечатляващ вид, с готварска горелка изгорене на места крема 🙂 .
Десерта не е подходящ за съхранение в хладилник за дълго време. Най-добре е да го приготвите непосредствено преди сервиране или максимум 1-2 часа преди това.
Bon appétit 🙂