Загрейте фурната на 180 градуса и си подгответе кръгла форма за торта с размер 23см. с отделящо се дъно.
В голяма купа смесете брашното, захарта, бакпулвера, содата, солта и канелата. В друга купа намачкайте бананите и към тях добавете прясното мляко и яйцето и бъркайте до получаване на хомогенна смес. Добавете банановата смес към тази с брашното и бъркайте до пълното им смесване.
Настържете половината шоколад с нож и го добавете на порции към сместа. През това време продължете с разбъркването.
Намажете формата за печене с малко масло и поръсете с брашно.След това изсипете в нея получената смес и печете за 30 - 40 минути.
За да разберете дали кекса е готов го прободете в средата с клечка за зъби. Ако нищо не остава по нея, извадите сладкиша от фурната и го оставете за 5 минути във формата. След това извадете кекса от формата го оставете върху метална решетка, за да изстине напълно, в противен случай рискувате кекса да се запоти отдолу.
Аз нямам специална решетка,затова използвам тази от фурната.
За глазурата, настържете останалата част от шоколада малка тенджерка. Добавете и водата. Загрейте на слаб огън и бъркайте до пълното разтапяне на шоколада. Залейте изстиналия кекс с глазурата.
Съставки
Directions
Загрейте фурната на 180 градуса и си подгответе кръгла форма за торта с размер 23см. с отделящо се дъно.
В голяма купа смесете брашното, захарта, бакпулвера, содата, солта и канелата. В друга купа намачкайте бананите и към тях добавете прясното мляко и яйцето и бъркайте до получаване на хомогенна смес. Добавете банановата смес към тази с брашното и бъркайте до пълното им смесване.
Настържете половината шоколад с нож и го добавете на порции към сместа. През това време продължете с разбъркването.
Намажете формата за печене с малко масло и поръсете с брашно.След това изсипете в нея получената смес и печете за 30 - 40 минути.
За да разберете дали кекса е готов го прободете в средата с клечка за зъби. Ако нищо не остава по нея, извадите сладкиша от фурната и го оставете за 5 минути във формата. След това извадете кекса от формата го оставете върху метална решетка, за да изстине напълно, в противен случай рискувате кекса да се запоти отдолу.
Аз нямам специална решетка,затова използвам тази от фурната.
За глазурата, настържете останалата част от шоколада малка тенджерка. Добавете и водата. Загрейте на слаб огън и бъркайте до пълното разтапяне на шоколада. Залейте изстиналия кекс с глазурата.
Правих банановия кекс по коледа и коледното настроение ме беше обхванало напълно. От там дойде й идеята ми да украся кекса със снежинки от пудра захар. Ако това не е подходящо за времето когато ще правите сладкиша, винаги можете да използвате въображението си и да декорирате според настроението ви 🙂